zaterdag 28 februari 2009

Stageweek 1: zintuig 'voelen' en andere leuke dingen....


Wat voelt dat allemaal anders...

Verhaal vertellen: "A kiss just like this!"


Ik geef je een dikke zoen.
Cactus maken met klei en tandenstokers.

Wauw!!!

Enkele leerkrachten, onze lieve kok met de schort aan en natuurlijk de KINDEREN!
Ons poppenspel....

...en de blik van de kinderen tijdens het poppenspel.

Faith (onze juf) en doen kinderen zingen samen met ons het "5 senses lied".

Lekker bakken in Houtbay.

Cactus schilderen.
Voelspel in de zandbak.
Taalspel rond de vijf zintuigen.
Prentenboek maken rond het zelf geschreven verhaal "Polly the cactus".


Namen versieren met materialen die allemaal anders aanvoelen.


Het resultaat van het eerste deel van ons prentenboek.

Uitgaan met Evi en Ellen uit Mechelen.

Dag iedereen,
het is weeral bijna een weekje geleden, dus heb ik heel wat te vertellen. Deze week zijn we dus echt met onze stage begonnen en was het observeren dus gedaan. Eindelijk konden we echt zelf aan de slag met onze kindjes. En als ik eerlijk moet zijn: HET WAS GEWELDIG!!!
Zoals jullie al weten werken we hier het thema "zintuigen" uit en daaraan koppelen we ons eindwerk dat rond "verhalen vertellen" gaat. Deze week zijn we dan begonnen met het zintuigen "voelen" en daarbij deden we dan de verteltechniek "tafelpoppenspel" en we werkten ook met de kinderen aan ons zelfgemaakt prentenboek dat ook binnen dit thema wordt uitgewerkt.
Even een kort overzicht...
Op maandag gingen we naar de andere school om daar te participeren. Het is daar ook echt heel leuk en de leerkrachten geven echt heel goed les. In deze school doen we enkele activiteiten vanuit de andere school, maar we werken hier niet echt nieuwe ideeën voor uit omdat de nood in de andere school echt wel hoger is.
Dinsdag gingen we normaal naar de Bapthistenkerk in Masiphumelele, maar om één of andere onduidelijke reden ging dit niet door. Na het kerkbezoek hadden we een activiteit verhaal vertellen gepland. Het verhaal heette "A kiss just like this" en hierin werd een leeuwenwelpje altijd door verschillende dieren gekust en dat voelde telkens anders aan. De kinderen genoten echt van het verhaal en na afloop mochten ze ook allemaal een kus geven op een briefje en deze hebben we dan aan een lint bevestigd en in de klas omhoog gehangen.
Woensdag was voor mij eigenlijk de topdag van de hele week en dat kwam omdat er toen tafelpoppenspel op het programma stond. Ik heb gedurende mijn hele opleiding nog nooit zulke verbaasde en enthousiaste gezichtjes gezien als tijdens deze activiteit. De kinderen wisten gewoon niet wat ze zagen en je merkte meteen dat ze dit nog nooit hadden gezien, want ze zaten echt als standbeelden toe te kijken en genoten er met volle teugen van. Kato en ik smolten er gewoon van weg. Toen het poppenspel gedaan was, vroegen de leerkrachten om het nog eens te doen, want ook zij waren echt onder de indruk. Dit gaf ons ook meteen de bevestiging dat we een goed thema voor ons eindwerk hebben gekozen. Na het fruitmoment hebben we dan een cactus uit klei geknutseld en de kinderen mochten er dan tandenstokers in steken. Deze activiteit sloot ook aan bij ons poppenspel omdat dit over een cactus gaat. Het verhaal hebben we zelf geschreven en de kleuters maken rond dit verhaal ook een prentenboek, want alle zintuigen komen in het verhaal aan bod.
Op donderdag gingen we dus eerst weer naar de bib, maar het werd ons al snel duidelijk dat de mevrouw er die dag er niet zoveel zin in had. De verhalen werden heel snel voorgelezen en er werden ook geen vragen over gesteld zoals het normaal wel gebeurd. Dus waren we al heel snel terug op school. Daar hebben we toen een taalspel gespeeld met de kleuters en we stonden er van versteld hoe snel sommigen het onder de knie hadden. Toen kwam de leuke zoekopdracht in de zandbak. Er werden vertrouwde voorwerpen in het zand verstopt die de kleuters dan moesten zoeken. Dit was echt een succes. Ze hadden het allemaal moeilijk om niet te piepen, want ze vonden het zo spannend. Die dag hebben we onze cactus uit klei ook nog geschilderd.
Toen onze schooldag er op zat, hebben we nog een pitstop gehouden op het strand in Houtbay, want het was weer zo WARM!!! Hihi. Ook hier keken we onze ogen weer uit ons hoofd, want het zich was weeral maar eens prachtig.
En ZOEF....toen was het weeral vrijdag. (Wat vliegt de tijd hier toch!!!)
Omdat de kleuters deze dag het eerste deel van het prenteboek moesten maken, leek het ons een goed idee om het poppenspel nog eens te herhalen. (Herhalen, herhalen, herhalen, dat is hier echt nog zoveel meer nodig dan thuis.)
We hadden de verschillende delen van het verhaal al uitgetekend en de kleuters moesten de prenten nog kleuren en beplakken met allerlei materialen van hier. Tegelijkertijd stond en nog een knutselactiviteit op het programma. Hier moesten ze hun eigen naam vormen met allerlei verschillende materialen zoals zand, blaadjes, papier. Er moest achteraf wel veel opgeruimd worden, maar dat was het me allemaal waard.
Op het einde van de dag stond er ook nog een loopparcours op het programma. Hierbij moesten de kinderen geblinddoekt over verschillende oppervlakken lopen met begeleiding van ons. De kinderen kregen er niet genoeg van. Spelletjes met een blinddoek vinden ze gewoon heel aantrekkelijk. Moe, maar zeker voldaan, reden we het weekend tegemoet. En het was toch wel een anders weekend, want we hadden afgesproken met Evi en Ellen die ook aan de Hubrussel studeren en hier op slechts 10 minuten van ons af wonen. Zij studeren Ergo en werken hier in een school met kinderen van 5 tot 18 jaar. Het was echt heel fijn om hun verhalen in een restaurantje aan het water te horen en de onze aan hen te vertellen. Achteraf zijn we nog even uitgeweest en vielen we meteen in slaap.
Vandaag hebben we wat langer uitgeslapen om dan in de namiddag lekker lui op het strand de gaan liggen samen met Evi en Ellen. En als het aan mij ligt doen we het morgen nog eens over...
Slaap zacht... .
xxxxx






































Geen opmerkingen:

Een reactie posten